nastopajoči 2016

Program festivala Frivolus

Pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) se bo v Kopru od 14. do 16. oktobra prvič odvil Frivolus – festival uličnih umetnikov. Celoten program je brezplačen, predstave pa se bodo zvrstile od 10. do 20. ure v starem mestnem jedru Kopra, in sicer na Titovem, Prešernovem in Gortanovem trgu ter na Čevljarski in Župančičevi ulici, ki povezujeta naštete trge.

Kulturno-umetniški dogodek bo obiskovalcem prikazal sodobni pristop uličnega gledališča, ki se opira na svetovne trende in sledi kombinaciji glasbe, plesa in žongliranja z zahtevnimi znanji, kot so akrobacije, bruhanje ognja, ipd. Namen festivala je širiti kulturo ulične umetnosti in jo približati širši javnosti.

"Tridnevni festival je namenjen vsem generacijam. Dopoldanski program je namenjen otrokom, popoldan in zvečer pa bodo na svoj račun prišli tudi odrasli," sporoča vodja projekta Klara Beltram in dodaja: "Tekom dneva bodo potekale tudi raznolike aktivnosti po glavnih ulicah Kopra, poskusiti bo možno posebne tematske menije in obiskati festivalsko tržnico, hkrati pa obiskovalce obveščamo, da kot je v navadi za ulične glasbenike in umetnike, le-ti nastopajo na klobuk in so prispevki dobrodošli."

Festival bo gostil več kot 30 predstav uličnih umetnikov iz Hrvaške, Italije, Nemčije in Slovenije. Tekom festivala se bo dopoldan odvilo 5 otroških predstav, in sicer otroška predstava Skoraj najboljši cirkus Teatra Cizamo, predstava Odiseja umetnika Sam Sebastiana, Vodnjak želja, ki ga bosta odigrali Vesna Lamovšek in Katarina Kurinčič, predstava Stiltbike Sound System in Balooni show skupine Martiniuss, ki prihajajo iz Hrvaške. Vsak dopoldan bodo organizirane otroške delavnice, na katerih se bodo učili različnih trikov uličnih umetnikov. Popoldansko-večerne predstave za odrasle bo otvoril Gavin Hay s predstavo Jack Flash Show, nato bo na sporedu Cirkuški ulični performance izvajalcev El Cric iz Hrvaške ter predstava D politik, ki jo bodo odigrali Goran Završnik, Luka Korenčič in Jan Hrušovar. Na festivalu bo tudi skupina Čupakabra s predstavama Cirkus Kolibris in Šola za zmaje. Iz Nemčije prideta Adam Read in Pelle Ask s predstavo Lost Wheels of time, iz Italije pa bodo gostovali Skizzo & JF s predstavo Circus Off. Predstavo za odrasle bo odigral še Magic Wladimir z naslovom Magični Kabaret, skupina Kreaktiv bo poskrbela za šov s predstavo Ognjeno-svetlobni ulični cirkus, napovedujejo pa se še druge zanimivosti, ki jih bo možno poiskati na festivalski zloženki. 

V primeru slabega vremena se bodo predstave odvile v Taverni. Podroben opis programa si oglejte TUKAJ.

Spremljajte nas na spletni in Facebook strani ter Facebook dogodku, kjer boste kmalu izvedeli več o pestrem programu in izvajalcih! 

Prireditev je finančno podprla Mestna občina Koper. Medijski pokrovitelj je Radio Capris.